espa

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

δραστηριότητες καρπενήσι

Στη φύση

Η περιοχή του Καρπενησίου προσφέρεται για μια πληθώρα δραστηριοτήτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου όπως:

Πεζοπορία

Στην περιοχή υπάρχουν πολλές διαδρομές για πεζοπορία, μέσα στη φύση, ανάλογα με το επίπεδο της δυσκολίας και το χρόνο που επιθυμείτε να αφιερώσετε.

Ποδηλασία

Πλήθος ποδηλατικών διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή του Καρπενησίου, δίπλα στη φύση, σε δασικούς δρόμους.

Καγιάκ

Ανακαλύψτε τις κρυμμένες ομορφιές της Ευρυτανίας κάνοντας κατάβαση με καγιάκ στα ποτάμια της περιοχής. Διαδρομές για αρχάριους και έμπειρους kayakers.

Rafting

Διαδρομές Rafting για αρχάριους και για έμπειρους λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ, στους ποταμούς Ταυρωπό και Τρικεριώτη. Στο Καρπενήσι θα βρείτε αρκετές σχολές, που παρέχουν κατάλληλο εξοπλισμό και έμπειρους οδηγούς.

Ιππασία

Σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή στη φύση, όπως σε μονοπάτια στις όχθες του Καρπενησιώτη ποταμού, μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα ιππεύοντας άλογο και να έρθετε πιο κοντά στη φύση. Με την παρουσία εκπαιδευτών και συνοδών.

Τοξοβολία

Το Καρπενήσι διαθέτει ειδικά διαμορφωμένους χώρους με εκπαιδευτές, που σας παρέχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να εξασκηθείτε στην τοξοβολία.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς

Για τους πιο τολμηρούς στο Καρπενήσι υπάρχει λέσχη για αλεξίπτωτο πλαγιάς ή parapente.

Μην χάσετε!

Την εκδρομή στο φαράγγι «Πάντα Βρέχει»

Ανάμεσα στα χωριά  Ροσκά και Δολιανά, νότια του νομού, βρίσκεται το φαράγγι «Πάντα βρέχει». Η περίεργη ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι σε πολλά σημεία του φαραγγιού βρέχει διαρκώς, λόγω του μεγάλου ύψους από τους καταρράκτες και από την πίεση του νερού. Με δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών διαφορετικών διαδρομών, μπορείτε να απολαύσετε αυτήν την άγρια και μοναδική ομορφιά.

 

Την εκδρομή στο φαράγγι «Μαύρη Σπηλιά»

Με ιστορική σημασία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η «Μαύρη Σπηλιά» απέχει μόλις 2 χλμ από το χωριό Προυσό.  Ένα τοπίο γεμάτο άγρια φυσική ομορφιά, με πλατάνια, ιτιές, έλατα, ξύλινα γεφύρια και καταρράκτες.  Εύκολη διαδρομή που ενδείκνυται και για αρχάριους.

 

 

 

Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου – Σκι/Snowboard

 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου, που βρίσκεται στις πλαγιές του ομώνυμου όρους, απέχει μόλις 10 χλμ από το Καρπενήσι. Διαθέτει 18 πίστες για αρχάριους και προχωρημένους οπαδούς του σκι, 4 ελεύθερες διαδρομές και οργανωμένες πίστες snowboard. Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού λειτουργεί σαλέ με θέα κατάλευκες πίστες. Δυνατότητα για ενοικιάσεις και αγορά χιονοδρομικού εξοπλισμού.

 

 

 

 

Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου

 

Στο Καρπενήσι βρίσκεται ένα από τα καλύτερα αθλητικά κέντρα της Ευρώπης που μπορεί να φιλοξενήσει πλήθος αθλητικών εκδηλώσεων. Διαθέτει 2 γήπεδα ποδοσφαίρου με χλωροτάπητα, ένα γήπεδο ρίψεων 128μ. μήκους, επίσης με χλωροτάπητα, 9 γήπεδα αθλοπαιδιών και έναν φυσικό περιφερειακό δρόμο 2 χλμ που ενδείκνυται για τζοκινγκ ή περπάτημα.

 

 

 

 

Θρησκευτικά μνημεία

                                                                                  Μοναστήρι Προυσού

Αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε ένα τοπίο επιβλητικό, σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή. Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης). Στο μοναστήρι λειτουργεί και μουσείο.

 

Μοναστήρι Δομιανών

Το μοναστήρι των Δομιανών βρίσκεται στο χωριό Δομνιανοί Ευρυτανίας το οποίο πήρε το όνομα του από τον ηγούμενο του μοναστηριού Δαμιανό. Μέρος του μοναστηριού αποτελεί η εκκλησία της Παναγίας της Δομιανίτισσας που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει κάθε 15 Αυγούστου. Η εκκλησία της Παναγίας είναι χτισμένη το 1779 – 1787.

 

                                                                                   Μοναστήρι Βράχας

Η μονή της Βράχας, με αξιόλογες τοιχογραφίες, είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Η μονή αποτέλεσε καταφύγιο και ορμητήριο αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Τοιχογραφίες, μια μικρή καμπάνα της μονής (1585), χειρόγραφα κι άλλα αξιολογημένα κειμήλια που χρονολογήθηκαν από το 16ο αιώνα, μαρτυρούν ως πιθανότερη χρονολογία ίδρυσης της μονής της Βράχας περίπου το 1600.

 

 Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας

Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Καρπενησίου. Χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός μεταμόρφωσε το μικρό εκκλησάκι σε έναν μεγαλοπρεπή ναό.

 

                                                                                    Μοναστήρι της Τατάρνας

Τέσσερις φορές έχει καταστραφεί και έχει ξαναχτιστεί. Κι όμως, διασώθηκαν πολλά σπάνια και πολύτιμα ιερά κειμήλια, όπως η περίφημη ψηφιδωτή εικόνα «Ο Βασιλεύς της Δόξης» ( 1350). Στη βιβλιοθήκη του μοναστηριού θα δείτε έντυπα που χρονολογούνται από το 1544 και εκδόθηκαν στη Βιέννη, τη Βενετία και άλλες πόλεις της Ευρώπης.